САЩ си осигури напълно безпроблемно място на четвъртфиналите на Световното първенство по баскетбол. Американският тим се наложи със 121:66 над Ангола, и вече очаква своя съперник от двойката Русия-Нова Зеландия.

Въпреки непретенциозния съперник, старши треньорът Майк Кжижевски спази думата си, и започна с обичайната си стартова петица – Кевин Дюрант, Дерик Роуз, Чоунси Билъпс, Андре Игуодала и Ламар Одъм. Те бързо понатрупаха преднина, и така наставникът успя да даде игрово време на всичките си останали състезатели, без Тайсън Чандлър, до края на първата четвърт. В него САЩ вече водеше с 20, след като отбеляза 33 точки за една част, 12 от тях на Дюрант.

Ангола се стараеше да отговори в нападение, но нямаше никакво решение в защита за атаките на американците.

Вторите 10 минути не започнаха по-добре за африканците, и само минута трябваше на САЩ да дръпне с още пет точки. До края на полувремето разликата се въртеше около 28 точки, и двата състава се оттеглиха на почивка при 65:38. Билъпс имаше 16 точки, а Дюрант – 17 до този момент. Звездата на Ангола Йоаким Гомес реализира 13.

Нищо не се промени и след паузата, като САЩ вече мина границата от 30 точки и тотално обезсмисли двубоя. Постепенно резервите започнаха да се появяват в игра, за да довършат започнатото, и го сториха добре. Третата четвърт приключи при 91:56, а в нея вече всички американски баскетболисти се бяха разписвали в мача. В средата на последната част авансът минаваше 40 точки, а САЩ премина границата от 100 още преди нея.

Гомес бе най-резултатен за Ангола с 21 точки, всичките преди четвъртата четвърт, в която той въобще не игра. С 19 точки за точно толкова минути на паркета приключи Чоунси Билъпс за САЩ, а по 17 реализираха Дюрант, Руди Гей и Ерик Гордън.

Четвъртфиналът на САЩ е на 9 септември.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.