Русия се класира на четвъртфинал на Световното първенство по баскетбол, след като победи Нова Зеландия със 78:56. По този начин Сборная си осигури среща на високо ниво в следващия етап – на 9 септември срещу САЩ.

Новозеландците показаха, че заслужават мястото си в Топ 16, като измъчих а много съперника, и играха много кораво. Руснаците отбелязаха само един кош в продължение на шест минути в началото на двубоя, но Нова Зеландия не се откъсна с много, а поведе само с 9:2. Последва точно същата серия – от 9:2, но в полза на Русия, и резултатът бе изравнен минута и половина преди края на частта за 11:11. Все пак островитяните водеха с 15:13 след първите 10 минути.

Втората четвърт бе много оспорвана, като нито един от двата отбора не успя да дръпне напред, но авансът от две-три точки вече бе в полза на Сборная. На почивката съставите се оттеглиха при скромното 31:27, и оставиха всичко да се решава през второто полувреме.

Нещата изглеждаха доста оспорвани и в третата част, но в нейния край силна поредица на Русия и пропуски на Нова Зеландия позволиха на момчетата на Дейвид Блат да поведат на моменти с повече от 15 точки. След 30 минути игра резултатът бе 51:40, но новозеландците така и не успяха да се доближат опасно близо до съперника в последната четвърт, и така да опитат последен щурм за обрат.

Русия категорично превъзхождаше съперника под коша, което изигра и важна роля за успеха. Защитата на Сборная също бе значително по-силна, и високите руснаци в крайна сметка пречупиха точно навреме Нова Зеландия.
Андрей Воронцевиц завърши с 18 точки за Русия, Тимофей Мозгов добави 16, а Виталий Фридзон реализира 12. Кърк Пени бе най-резултатен за Нова Зеландия с 21 точки.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.