ТАУ Керамика успя да се върне във финалната серия на испанското баскетболно първенство. Тимът от Витория загуби първия мач от Барселона, но се наложи във втория тази вечер със 75:67 и запази надежди за титлата. Серията се пренася в Каталуния при резултат 1-1, като Барса ще е домакин на следващите две срещи. Играе се до три победи от пет мача, така че два успеха на свой терен ще означават шампионски трофей за Хуан Карлос Наваро и компания.

Наваро, който днес отпразнува 29-я си рожден ден, бе най-полезен за Барса, като реализира 21 точки и бе единственият баскетболист на гостите с двуцифрен актив. Дейвид Андерсен завърши с девет точки и девет борби, но момчетата на Хави Паскуал нямаха добър ден в стрелбата. Те отстъпиха и в борбата под коша, където ТАУ овладя 40 отскочили топки.

Най-добър за домакините бе спряганият за български паспорт Пит Микел, който завърши с 19 точки и девет борби. С 22 точки и четири асистенции се отчете Игор Ракочевич, а 16 точки добави Пабло Приджони. Тиаго Сплитер стисна зъби и игра въпреки травмата на гърба, която го мъчеше, а ТАУ спечели не толкова с красив баскетбол, колкото с борба и воля. Точно на противоположния полюс бе съставът на Барса, който излезе малко пренебрежително на терена в зала „Фернандо Буеса” и се поддаде на напрежението. Равностойно бе само първото полувреме, като ТАУ владееше първата четвърт, а гостите – втората. След почивката обаче момчетата на Душко Иванович взеха инициативата и не я изпуснаха до края на двубоя.

Следващите два мача са на 16 и 18 юни в Барселона. Ако се стигне до ново равенство 2-2 победи, то шампионът ще бъде излъчен в последна, пета среща, обратно във Витория.