Бившият играч на Макаби Тел Авив Тре Симонс отбеляза 24 точки срещу шампионите за успеха на настоящия си състав Апоел Йерусалим снощи. Двата тима, между които датира историческо спортно съперничество се изправиха един срещу друг във финала за местната „Winner Cup” преди началото на първенството в Израел. Апоел Йерусалим победи в изключително интересен сблъсък с 86:80 точки и измъкна Купата от ръцете на националния ни селекционер Пини Гершон и баскетболистите му. „Само в Израел, един предсезонен турнир може да създаде такава невероятно атмосфера”, пишат местните медии.

Макаби започна добре, но губеше с 35:50 точки на почивката, но през второто полувреме успя да наваска изоставане от 17 точки и дори да поведе. Последните моменти на финала бяха повече от драматични, но именно точната стрелба на Симонс даде успеха на домакините от Йерусалим. През втората част един от основните реализатори на състава от Тел Авив Алън Андерсън получи удар в главата, но се върна на паркета след почивката по собствено желание, въпреки настояването на лекарите за бъде откаран в болница.

„Направихме всички възможни грешки в този мач. Не е хубаво да загубим, но поне знаем какви проблеми ще трябва да решим”, коментира старши треньорът Пини Гершон след поражението. „Сега знаем по-добре върху какво трябва да работим”, добави Пини.

Макаби Тел Авив се готви за старта в Евролигата и първото си домакинство следващата седмица. „Жълтите” посрещат Олимпия Любляна на 15-ти октомври в изтеглен мач от първия кръг, заради пътуването си до Щатите за два мача с отбори от НБА. В неделя тимът на Гершон пък излиза в контрола срещу гръцкия Панелиниос с американеца с българския паспорт Родерик Блекни в състава.