Националният ни селекционер Пини Гершон и неговият Макаби Тел Авив се класираха за финала в израелското първенство. Пини и компания буквално изтръгнаха успеха в полуфинала си с Галил/Гилбоа в мач, който не изглеждаше напрегнат до средата на последната четвърт. Макаби Тел Авив победи със 72:70 точки и ще се изправи срещу Макаби Хайфа в битката за титлата в четвъртък.

“Беше много по-трудно отколкото очаквах. Трябва да променим някои неща за финала”, коментира Пини Гершон веднага след мача.

Баскетболистите, водени от треньора Гершон имаха удобна преднина от около 10 точки до 30-тата минута на двубоя. На почивката „жълтите” се оттеглиха със 7 точки аванс при 37:30, последната четвъртина започна при 58:52 в полза на тима от Тел Авив. Галил взе преднина 4 минути преди края при 67:68. Последвалите моменти бяха изключително напрегнати, като мачът се завърза съвсем при 70:70 и оставащи по-малко от 2 минути. Лиор Елиаху вкара кош за Макаби Тел Авив реализирайки 20-тата си точка, а до края отборът на Галил с наставника Одед Каташ не успя да се ориентира по най-добрия начин и победата отиде при домакините, тъй като Файнъл Форът се провежда в Нокиа Арена.

В другия полуфинал Макаби Хайфа и Апоел Йерусалим се нуждаеха от продължение, за да определят финалиста. Двубоят премина през доста обрати, редовното време приключи при 84:84 точки, а в допълнителните 5 минути Хайфа стигна до 98:93 точки.