Испанецът Пау Гасол бе обявен за баскетболист Номер 1 на 2008-ма година от ФИБА-Европа, след гласуване на фенове и експерти. Гасол изпревари сънародника си Руди Фернандес и германеца Дирк Новицки, който пък спечели класацията през 2005-та година.

215-сантиметровият център Пау Гасол бе водеща фигура в националния си тим през 2008-ма на Олимпиадата в Пекин, където испанците взеха среброто. Роденият в Барселона баскетболист и съотборниците му от Лос Анджелис Лейкърс стигнаха финалите в НБА, след трансфера на играча от Мемфис.

„Представянето на Пау Гасол през лятото в Пекин доказа, че той заслужава наградата. Малко са играчите, които демонстрират подобна страст на терена за своите държави”, коментира босът на ФИБА-Европа Джордж Василакопулос.

В Топ 5 на класацията освен Гасол, Фернандес и Новицки, попаднаха още литовецът Рамунас Шишкаускас и френският гард Тони Паркър.

Друг испанец – Рики Рубио пък за пореден пък спечели наградата за Най-добър млад баскетболист на ФИБА-Европа за 2008-ма година. Гардът на Ховентут стана шампион на Купа УЛЕБ и дори игра на Олимпиадата за мъжкия състав на Испания.