Един от най-атрактивните баскетболисти, играли в българското първенство Донта Смит не сполучи при опита си да подпише с Китай. Местният шампион Гуангдонг отряза екс-състезателя на ЛукОйл Академик. Американецът бе на проби в този отбор заедно със сънародника си Тайлър Амая, но не успя да убеди шефовете на клуба, че заслужава да остане, пише bulgarianbasket.com.

Смит и Амая участваха на предсезонен турнир срещу други китайски отбори с цел да впечатлят с изявите си и да подпишат професионални договори. Това обаче стори само Амая, който постигна средно по 17 точки и 7 борби в тези мачове. Той остава в Гуангдонг за предстоящия сезон, докато Смит бе отпратен обратно в Щатите. На негово място ръководството на клуба ще търси други бивши състезатели от НБА, с които да запълнят квотата си от двама чужденци за шампионата на Китай.

В тази страна през новото първенство ще се подвизава и гигантът с български паспорт Прийст Лодърдейл, който играе в отбор със същото име Гуангдонг, но неговия тим спечели първото място в лятната лига в Китай и така доби право на участие сред най-добрите.