Литва се наложи със 78:67 в оспорван и интересен осминафинален двубой от Световното първенство по баскетбол. Така литовците си осигуриха класиране в Топ 8, и доказаха, че заслужават уайлд-карда, който получиха за този Мондиал от ФИБА. Те продължават без загуба в Турция, макар да срещнаха сериозен отпор от Китай.

Азиатците дръпнаха в началото, възползвайки се от бавната защита на Литва, и намирайки достатъчно пространства за атака. Европейският състав трудно намери ритъм, и позволяваше на съперника лесни кошове, които доведоха до пет точки аванс за Китай след 10 минути – 22:17, като на моменти те водеха и с цели 11.

Литва затегна отбраната, като извади високите си състезатели и разчиташе на повече активни действия. Това даде резултат, и тимът поведе за първи път в мача при 32:31 в средата на втората четвърт. След оспорвани минути до края на полувремето, двата състава се оттеглиха при 43:40 в полза на Литва.

Силно след паузата заигра Мартинас Гечевичиус, и шест негови бързи точки позволиха на Литва не само да поведе, но и да дръпне сериозно след 30 минути – 64:51.

Литовците водеха комфортно с 13 точки и можеха бързо да приключат нещата в своя полза, но Китай върна интригата, намалявайки изоставането си само до пет точки в средата на последната част. Невероятни минути обаче изигра звездата на Литва Линас Клейза, който беше страхотен през целия двубой, но успя да помогне най-много в решителния миг, за да постави точка на спора.

Клейза реализира 13 точки само в последната част, и завърши общо с 30 в срещата, към които добави и девет борби. Гечевичус добави 14 точки, докато за Китай с 21 завърши Вей Лиу.

Литва чака своя съперник за четвъртфинала от двойката Аржентина-Бразилия.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.