Турция попиля Словения на четвъртфинал на Световното първенство по баскетбол, и след категорична победа с 95:68 осигури на феновете в Истанбул балкански полуфинал – срещу Сърбия.

Освен в първите три-четири минути, нямаше никакво съмнение кой ще е крайният победител, а когато атаките на Словения спряха да намират коша, вече всякаква интрига се изпари.

Зала „Синан Ердем” пак бе шестият играч на турския състав, пълна до горе, и готова за битка, макар такава да не се състоя.

Активна защита и феноменална стрелба позволиха на Турция да излезе напред с 13 точки още след първите 10 минути – 27:14. Всичко това се случи, след 11 точки на Ерсан Илясова, и 9 точки и четири асистенции на Хидо Тюркоглу. Някъде по това време Словения вече не успяваше да отбележи и чистите си стрелби, което тотално свали гарда пред турците, които на почивката вече водеха с почти 20 – 50:31, с фантастичен процент от средно разстояние.

В третата част нещата продължиха без промяна, и само разликата скочи до 28 точки – 71:43 в края й. Страхотната успеваемост на Турция продължи, а несгодите на Словения – също, като „зелените” освен всичко друго изобщо не можеха да си взаимодействат, и пробиваха предимно индивидуално.

Докато след 30 минути четирима турски играчи бяха записали вече двуцифрен точков актив, едва седем минути преди края на мача Боки Накбар премина границата от 10 за Словения.

Спокойно, и вече с резервите, Турция довърши поредната, шеста жертва на Мондиала, и продължава хода към финала.

Най-резултатен за успеха бе Ерсан Илясова с 19 точки, Гюлер отбеляза 12, Тюрколу завърши с 10, колкото вкараха още Тунчери и Онан. С 16 за Словения завършиха Сани Бечирович и Бощиян Накбар.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.