В събота националният ни отбор по баскетбол ще изиграе последното си домакинство от европейските квалификации. България ще посрещне Украйна в четвъртия си мач от битката за класиране на шампионата на Стария континет през 2017-а година, в може би решителен двубой. Победа и то с над 10 точки ще остави шансове ни за място на Евробаскет наистина реални.

Вече няколко пъти в последните дни от отбора призоваваха за по-голяма подкрепа от публиката в Арена Ботевград. Направиха го и ръководство на федерацията, и медии. Всъщност истината е, че националите няма нужда да призовават никого за подкрепа. Защото категорично си я заслужиха.

И тези, които ще бъдат в Арена Ботевград в събота, на 10-и септември ще са тези, които са го разбрали.

С представянето си в двата домакински мача до момента в квалификациите, националите заслужиха поне това – пълна зала.

Да, загубиха от фаворита Словения, но се държаха така, както би трябвало да ги виждаме – да отказват да се предадат до последно. Мисълта, че можеше дори да се стигне до малко очакван успех и какво би било тогава, още се връща, но така може би е по-добре. За да помнят, че никой мач не е загубен, преди да е завършил. Независимо в какъв състав са и независимо кой е противникът.

Срещу Косово България просто си свърши работата. Да, много от момчетата са все още млади и най-вече без достатъчно опит в подобни битки, но това е пътят. Да, националният ни отбор наистина не е в позицията на фактор в европейския баскетбол, но националният тим на България не може да допуска страх, срещу който и да е съперник. Иначе ще продължаваме да проверяваме колко дълбоко е дъното.

За едно можем да се съгласим с президента на федерацията Георги Глушков. В държавния ни състав тази година играят баскетболисти, които искат да са в него. И е видно, че им пука, как точно ще приключат евроквалификациите след още три мача.

На средата на пътя в опита им да класират България сред 24-е най-добри отбора в Европа, националите дадоха заявка, че каквото и да се случи до края на квалификациите, на 18-и септември ще могат да си тръгнат с високо вдигнати глави.

И не си мислете, че това е само заради самите мачове. Не само. Защото за първи път от доста време за националния отбор по баскетбол се говори с повече позитивизъм, а не се чува за неуважение, мрънкане и скандали.

С всичко това българският представителен тим си заслужи да бъде видян от повече хора в Арена Ботевград. Заслужи си подкрепа, а не безразличие.

За фактори като почивни/работни дни и т.н. е смешно да се говори. Подобен род обяснения, винаги са били просто елементарни оправдания за полупразните зали и стадиони в България. Обяснението е друго и на всички ни е ясно. Но не и в този случай. Публиката се печели с победи, но и с добра игра също.

Така че, който иска да се възползва от последната възможност да види националния отбор по баскетбол на България в игра тази година, може да го направи в събота, от 18 часа в Арена Ботевград. Друг шанс на родна земя може и да няма скоро...