Повече от седмица, след като от баскетболния отбор на Алба Берлин обявиха, че се отказват от своя мажоретен състав, темата продължава да се дискутира широко. Новината има резонанс не само сред баскетболните фенове, но и в цяла Европа.

ALBA Dancers - една от най-добрите танцови групи на континента се оказа ненужна на клуба.  Според официалната позиция на клуба, Алба Берлин няма да разчита повее на ALBA Dancers след 25 години успешна работа.

Мажоретките на Алба Берлин

източник: Gulliver/GettyImages

Момичетата повече няма радват феновете в паузите на двубоите, а като основна причина, която е изтъкната от изпълнителния директор на баскетболния тим Марко Балди, е, че „изявите на младите жени в качеството им на привлекателни обекти на спортни мероприятия вече не се вписва в духа на съвременния свят.”

Мажоретките на Алба Берлин

източник: Gulliver/GettyImages

Той обясни още, че по време на домашните мачове се създава впечатление, че жените в Алба носят отговорност само за развлекателните танци, а мъжете играят баскетбол. Босът на клуба обяви, че би било нелепо тимът да използва мажоретния състав, след като женският баскетболен тим на Алба ще се цели след няколко години към шампионската титла.

Феновете веднага изразиха негодуванието си от решението на ръководството. В социалните мрежи се появи дори кампания за връщането на мажоретките. Хаштагът, който се използва за тази цел, е #deeplychauvinistic.