Най-добрият български баскетболист Александър Везенков сподели в „Неделята на NOVA” за времето прекарано по време на изолацията и извънредното положение. Той разкри, че от всичко това могат да се извадят позитиви и че следващата седмица ще пътува за Гърция, за да се разбере дали договорът му ще бъде подновен.

„Аз живея тук. Исках да помогна с каквото мога. Помощта не е само с пари. Виждаме колко медицински сестри помагаха. Ние просто трябваше да си останем вкъщи“, заяви по повод седмиците, изкарани у дома в Ботевград.

Везенков е изключително доволен, че е прекарал много време с баща си. Гледал е доста филми. Според него оттук нататък всичко ще е малко по-различно, но се надява да сме малко по-добри. Относно прекратяването на сезона в европейския баскетбол той каза следното:

„Това бе най-логичното, което трябваше да стане. Ние, като играчи излязохме с позиция, че за нашето здраве е по-добре да се прекрати и да се започне новият сезон с по-голяма амбиция, по-голям хъс. Да, вярно е, че 6-7 месеца няма да сме играли, но сега всеки ще се подготви добре. Сега, ако тези мачове се бяха играли, не знам качеството какво би било. Вече сме малко по-спокойни. Знаем, че няма да има мачове и всеки гледа какво ще стане в бъдеще“, сигурен е българинът.

Договорът на 24-годишния състезател с Олимпиакос изтича през лятото, а към този момент той няма подписано споразумение с нов отбор, но е спокоен за бъдещето си.

„Отивам в Гърция през следващата седмица, за да видя какво е положението, да говоря с моя агент. Още е рано да се мислят тези неща. Има време. Там се чувствам добре. Познавам отбора, познавам обстановката. Те ми помагат много, но да видим. Всичко е отворено, да видим всички оферти и ще преценя къде е най-доброто за моята кариера“, разкри Александър.

Междувременно отборът от НБА „Бруклин Нетс“, който го избра в драфта преди 3 години продължава да следи неговото представяне.

Освен това всеки ден той продължава да следва съветите на своя баща.

„Да не се променям, да съм искрен към хората, да мога да ги погледна в очите, да се радвам на играта, да работя всеки ден и да си поставям високи цели и мечти. Да забравям бързо за доброто и за лошото и да продължавам да гоня своята цел“

Въпреки че е роден в Гърция, той никога не забравя откъде е тръгнал.

„Макар и да съм живял малко тук, аз знам, че България е дала много на моите родители, на моите баби и дядовци. Затова е чест да играя за националния отбор. Това е нещо различно, играя за цялата държава“, искрен е Везенков.

„Нещата в българския баскетбол са малко объркани. Не е това, което трябва да бъде. Не знам точно къде е грешката, но трябва да се премисли много добре, защото отборите ни не играят в много силни европейски турнири. Играчи трудно пробиват в Европа. Вместо интриги и проблеми, всеки да се замисли защо не произвеждаме играчи и защо сме толкова назад. Дали е грешка на треньорите, дали е грешка на играчите, дали на федерацията? Трябва да се работи с деца, с школите. Завистта, кой е по-голям и кой може да постигне повече, време е да спре, защото изоставаме драстично“, съветва крилото.

„Не мога да кажа, че съм по-различен. Всеки знае своя път. Аз съм свикнал да поемам отговорност от малка възраст. Дали на терена или извън него. Моята мечта не е на 23 или 24 дотам да свърша. Гледам в бъдещето и как да ставам по-добър баскетболист, защото харесвам тази игра. Направих я професия. Тя ми дава всичко. Дава ми спокойствие. За да си голям спортист, трябва лишение. Ако се лишиш от нещо, това може да ти даде нещо друго“, завърши 206-сантиметровият атлет.