Отборът на Олимпиакос победи Панатинайкос с 75:52 (18:19, 18:9, 21:13, 18:11) в мач №3 от финалната серия за титлата в гръцкото първенство. Така общият резултат стана 2-1, играе се до три победи.

Българската звезда на Олимпиакос Александър Везенков започна срещата, въпреки че в предния мач се контузи и до последно бе под въпрос. Той успя да помогне на домакините с 7 точки и 4 асистенции, но в голяма част от двубоя почиваше. 

Най-резултатен за тима на Йоргос Барцокас бе Костас Слукас с 14 точки, освен това той записа 7 асистенции и 1 борба.

Домакините бяха подкрепяни от своите фенове, които отново изкупиха всички билети за мача и направиха подарък на своя треньор Йоргос Барцокас, който днес празнува своя 58-и рожден ден.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ (18:19):

Михалис Лунцис вкара първите пет точки за отбора си, за да могат домакините да поведат с 5:0 след минута и половина игра. Везенков пък продължи делото на своя съотборник и със съобразително действие в противниковото подкошие увеличи серията на тима на Барцокас до 7:0. Панатинайкос изглеждаше доста притеснен от феноменалната атмосфера в залата на вечния си опонент, като само Парис Лий имаше самочувствието да атакува коша на Олимпиакос - четири точки за гарда и резултат 9:4 при преполовяването на първата четвърт. От другата страна обаче Везенков играеше така, сякаш нищо не се е случило преди три дни и с прекрасна стрелба с изтегляне назад направи разликата седем точки при 11:4. 

Панатинайкос обаче отвърна на удара и благодарение на тройка на героя от втория мач Матеуш Понитка отборът се завърна на едно притежание зад колоса от Пирея. Томас Уолкъп обаче не оставаше по-назад от другата страна и продължаваше да организира нападението на домакините, които водеха с със 17:14 на влизане в последните две минути игра от четвъртината. В крайна сметка първата част приключи с резултат 19:18 в полза на гостите след късен обрат.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ (18:9):

След като прекара пълни 10 минути на терена през първата четвърт, Везенков бе заменен традиционно от своята основна алтернатива Алек Питърс за старта на втория период. Джоел Боломбой и Шакийл МакКисик отбелязаха за 25:19 в полза на домакините. Вторият състав на "червено-белите", заедно с останалия на паркета титуляр в лицето на Мустафа Фал, вършеше страхотна работа на паркета и се опитваше да задава темпото в срещата. И втория опит на домакините да изкарат неспорстменско нарушение на състезател на Панатинайкос обаче не бе успешен, като за момент страстите се нажежиха и МакКисик реагира гневно на един по-твърд фал на Лефтерис Манцукас. В резултат на това от трибуните хвърчаха предмети по терена. 

С оглед на представянето на своя отбор Йоргос Барцокас прецени да остави резервите си да доминират на терена, като поредният аргумент за това бе мощна забивка на МакКисик в коша на гостите за 36:21. Панатинайкос нямаше кош от над четири минути игрово време насам, но негативната серия на "детелините" бе стопирана от Маруис Григонис, който вкара пет поредни точки - 36:26. Олимпиакос обаче също понамали оборотите в края на втората четвърт и след изразходваната енергия преди това тимът не можа да отбележи в последните 180 секунди от първото полувреме, което завърши при резултат 36:28 в полза на домакините. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ (21:13):

Костас Папаниколау остана на скамейката за старта на второто полувреме, като неговото място бе заето от Алек Питърс. В първите две минути от третата четвърт дистанцията между двата отбора се запази непроменена, като те си разделиха по един кош от игра - 38:30. Отличната серия на домакините продължи и те поведоха с 44:30 благодарение на точния мерник на Сашо Везенков. При оставащи 6:30 минути Мариус Григонис получи контузия в бедрото, след като се блъсна неприятно в заслона на Уолкъп.Олимпиакос обаче не успя да се възползва от дупката, в която се намираше техният съперник, и след серия от шест поредни точки за "детелините" разликата слезе до осем при 44:36 в средата на третия период. Последва обаче успешно нападение на Олимпиакос и отново преднината скочи на 10 точки.

Александър Везенков пък започваше все повече да контролира борбата под коша на своя отбор, а пък Мариус Григонис се завърна на паркета след получената медицинска помощ - 51:40. Разликата скочи на 17 точки при резултат 57:40 в полза на домакините.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ (18:11):

Олимпиакос се погрижи набързо да си осигури още по-комфортна преднина в мача, благодарение на Алек Питърс и Янулис Ларенцакис, които доведоха нещата до 21-точков аванс в полза на "червено-белите" при 62:41. Панатинайкос не можеше да стигне до никакви лесни точки и тимът дори не успяваше да направи опит за финален щурм, с който да се доближи поне малко до своя опонент. Вместо това разликата се поддържаше в рамките на 20-22 точки - 64:44.

В крайна сметка Олимпиакос триумфира със 75:52, за да излезе напред във финалната серия.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ОЛИМПИАКОС: Томас Уолкъп, Михалис Лунцис, Костас Папаниколау, Александър Везенков, Мустафа Фал

ПАНАТИНАЙКОС: Парис Лий, Мариус Григонис,  Лефтерис Бохоридис, Димитриос Аграванис, Йоргос Папаянис