Валенсия спечели титлата в испанското баскетболно първенство, след като в четвъртия мач от финалната серия срещу Реал Мадрид се наложи с 87:76 и така спечели с 3-1 победи.

Това е първа титла в историята на Валенсия за 30 години от създаването на тима, който тази година игра и финал в Еврокъп, и финал за Купата на краля. Именно купата остава единственият трофей във витрината на Реал от този сезон.

Серия от 26-3 във втората четвърт даде преднина от 20 точки за Валенсия още преди почивката, което на практика реши всичко. Реал успя да се върне в мача до 7 точки през второто полувреме, но домакините правеха всичко по най-добрия начин, отговаряха на всеки удар на мадридчани, и изобщо не трепнаха в защитата на аванса си.

Радост и сълзи след триумфа на Валенсия

Всеки един от играчите на Валенсия направи каквото можеше в този решителен двубой, и напълно заслужи успеха си.

Пълните трибуни на "Фуенте де Сан Луис" пък едва дочакаха последната секунда, за да започнат празненствата в "оранжево".

Жоат Састре вкара 19 точки за победата, Уил Томас добави 12, а всеки, появил се на терена за Валенсия, успя да се разпише. Домакините доминираха тотално под коша, като взеха почти двойно повече борби 47-24.

Серхио Люл отбеляза 23 точки плюс 7 асистенции за Реал, но Валенсия неутрализира по най-добрия начин останалите оръжия на столичани.