Сърбия си гарантира последното квалификационно място за Световното първенство по баскетбол, след като надигра убедително Великобритания със 101:83.

Западните ни съседи, традиционно един от най-силните баскетболни отбори в Европа, допусна колебания по време на квалификациите, губейки два мача от Белгия в първи кръг и пропусна възможността да си осигури място на Световното, след като загуби от вече класиралия се тим на Гърция с 92:97 в петък. Но „плавите“ не сбъркаха срещу британците, като Алекса Аврамович бе най-резултатен с 20 точки в Белград в отсъствието на действащия двукратен носител на приза за Най-полезен играч в НБА Никола Йокич от Денвър Нъгетс.

Баскетболната сила Аржентина ще пропусне турнира за първи път от 1982-а насам, след като отстъпи на Доминиканската Република със 75:79 в неделя.

Финалите ще се проведат във Филипините, Япония и Индонезия от 25 август до 10 септември. Докато филипинците и японците се класират автоматично като домакини, индонезийците няма да бъдат част от финалите, тъй като не изпълниха критерия на ФИБА, а именно да достигнат поне четвъртфиналите на Купата на Азия:

Всички 32 класирали се отбора:

Африка: Кабо Верде, Кот д‘Ивоар, Ангола, Южен Судан, Египет

Азия: Филипините*, Япония*, Иран, Нова Зеландия, Австралия, Ливан, Йордания, Китай

Америките: САЩ, Канада, Бразилия, Пуерто Рико, Мексико, Доминиканска Република, Венецуела

Европа: Финландия, Литва, Германия, Гърция, Словения, Франция, Латвия, Испания, Италия, Грузия, Черна гора, Сърбия

*Класирали се автоматично като страни-домакини.