Амбиции за класиране в Дивизия А при 20-годишните баскетболисти изразиха селекционерът на националния тим на България в тази възраст Георги Младенов и капитанът Емил Стоилов. За българския състав предстои участие в Европейското първенство за младежи до 20 години, Дивизия Б в Тбилиси (Грузия), което стартира на 15 юли и ще продължи до 24 юли.

Националите са в група С заедно със съставите на Латвия, Унгария и Ирландия. Първият мач на тима ни е срещу латвийците на 15 юли.

Георги Младенов определи и групата от 12 баскетболисти за еврошампионата. Това са Емил Стоилов (Естудиантес, Испания), Константин Костадинов (Палмер Палма, Испания), Мартин Йорданов (Черно море Тича), Дамян Минков (Берое Стара Загора), Васил Попов (Рилски спортист), Мартин Ангелов (Рейнджър Колидж, САЩ), Лъчезар Тошков (Черно море Тича), Иван Спиров (Черно море Тича), Михаил Комбаков (Берое Стара Загора), Виктор Гергов (ЦСКА), Георги Герганов (Ямбол) и Берк Мехмед (Черно море Тича).

„Малко трудно беше да определим състава, но след последната контрола вече е ясен. Надявам се да не сме сбъркали. С Емил Стоилов и Константин Костадинов тимът вече е съвсем друг. Те дават голяма сигурност. Опитът, който имат е много важен. Вдъхват сигурност и на останалите, и ще бъдат само от полза за отбора. Всички момчета са абсолютно готови, но те двамата дават по-голяма сигурност. Подготовката им е на ниво.“, коментира Младенов.

Emona Tsoncheva / LAP.bg
7 снимки

„Шансът ни да се класираме е много голям, но всички отбори искат да влязат в Дивизия А. На пръв поглед за нас е нормално да излезем от групата. Трябва ни и малко късмет и шанс. Момчетата са много мотивирани да влязат в елитната дивизия. Наистина имаме талантливи състезатели, които заслужават този успех. Невероятен колектив са. Нормално е да има очаквания, но пак повтарям, че не само ние искаме да се класираме в горната дивизия. Но, когато има очаквания, всички момчета ще дадат максимума от себе си. Нека да спечелим мачовете, които трябва. Всеки един от 12-те състезатели ще има своята роля в отбора. Няма как да се изиграе едно първенство с 5-6 баскетболисти“, добави селекционерът на представителния състав на България.

„Изглежда най-трудният ни съперник ще е отборът на Латвия. Това ще е първият ни мач, така че се концентрирани върху тях. Отиваме безкрайно мотивирани. Имаме шансове за Дивизия А, а защо не и да спечелим шампионата“, каза капитанът на българския тим Емил Стоилов.

„Очакваният може и да тежат, но са и допълнителна мотивация. Моята роля като капитан е не само игрова, но и да помагам за допълнителната мотивация и сплотяване“, коментира още Стоилов, които допълни, че това Европейско първенство ще е по-специално, тъй като е последното за него при подрастващите.

Колкото до клубния си тим Естудиантес Емил Стоилов заяви, че има доста административни промени и още е рано да се взимат решения за бъдещето. Той обаче има действащ договор с клуба и изрази надежди всичко да се развие в положителен аспект.

Георги Младенов коментира и участието на мъжкия национален тим на България в квалификациите за Световното първенство за мъже през 2023 година и предстоящия Европейски шампионат. „Само малшанс ни попречи да победим Литва и Босна и Херцеговина в последните мачове. Ако момчетата играят така, не смятам, че ще сме боксова круша на Европейското. Когато се срещат равностойни отбори, една-две ситуации решават мачовете“, каза Младенов и показа увереност, че България ще се представи на ниво на Евробаске 2022 при мъжете през септември.