Отбори от Турция, Унгария и Черна гора ще участват в шестото издание на баскетболния турнир за момичета до 14 години в памет на Ваня Войнова, чийто домакин е столичният клуб Славия.

Надпреварата ще се проведе от петък (10 март) до неделя (12 март) в залата на Частно училище "Свети Георги" в София.

"Този турнир ще ни помогне да си сверим часовниците за това докъде сме стигнали в развитието на баскетбола при момичетата. Нашата цел да организираме турнира е не само да почитаме най-великата българска баскетболистка на всички времена Ваня Войнова, но също така и да помагаме за развитието на малките деца в нашата школа. В същото време искам да благодаря и на хората от баскетболния  Славия и най-вече на Гиргина Скерлатова, която е двигателят на клуба. Без нея нямаше да се справим, както и без Гергана Славчева, която води отбора до 14 години. Трябва да отбележа и че без подкрепата на "София - европейска столица на спорта" не бихме могли сами с нашия бюджет да организираме подобна надпревара", каза Михаил Йотов, председател на баскетболния клуб Славия.

"Започнахме да организираме този турнир преди около половин година. Радвам се да заявя, че отборите, които потвърдиха своето участие, са много стойностни. На първо място това са Истанбул Старс от Турция. Знаете, че страната има много големи традиции в баскетбола. Също така в София идва и черногорският Будучност, друг отбор с традиции. Техният женски тим играе във финалната четворка на Адриатическата лига. Последният отбор, който очакваме, е Вашаш. Те са многократни шампиони на страната си и една от най-силните женски школи в Унгария. Нямаме търпение да премерим сили с тях. Откриването на турнира е на 10 март от 17:00 часа. Първият мач е половин час по-късно. Закриването е в неделя от 13:30 часа. Мачът за първо и второ място е от 12:00 часа. Апелирам към всички да дойдат в залата на бул. "Никола Вапцаров" и да подкрепят момичетата. Искам децата да се забавляват и да завържат нови приятелства", добави още Йотов.

LAP.bg
16 снимки

На пресконференцията той донесе и една от двете купи, които женският състав на Славия с Ваня Войнова в редиците си печели като шампион на Европа през 1959 и 1963 година. Йотов заяви, че не е сигурен трофеят от кое от двете събития е, тъй като другият не е във витрината на клуба, а преди години е бил продаден на търг на неизвестен колекционер. Сега председателят на "белите" се надява да успее да издири купата и да я върне в клубната витрина.

"Всяка информация за тази купа ще ни бъде ценна. Надявам се, че човекът, у когото е, ще се свърже с нас, защото тя е клубна реликва", завърши Йотов.

На пресконференцията присъства и президентът на Българската федерация Георги Глушков. Той отчете, че женският баскетбол в България значително изостава в развитието си, но изрази надежда, че чрез подобни прояви той може да повиши нивото си.

"Българският баскетбол вече за шести път организира този международен турнир. Той ни помага да видим къде сме и да направим корекции. Освен това създава и ентусиазъм в женския баскетбол, който за съжаление в последните години изостана доста. Търсим стимули за развитие и начини да вървим напред. Предстоят ни няколко много интересни дни на баскетбол. Очаквам залата да се напълни и нашите момичета да се насладят на този интересен турнир. В последните години освен турнира в памет на Ваня Войнова няма други надпревари, които да са от такъв ранг в България на международно ниво в женското направление. Пожелавам на ръководството на Славия да успее да върне славата на женския баскетбол в България. Виждам, че са на правилния път. Каквото трябва да се помага от гледна точка на федерацията, аз ще го направя, докато заемам този пост. Славия е разпознаваем клуб в цяла Европа", каза Глушков.

Ваня Войнова е 12-кратна шампионка на България по баскетбол с тима на Славия. С "белите" печели два пъти Купата на европейските шампиони. През 1958 година извежда националния отбор до европейската титла и е определена за "Баскетболистка номер 1 в Европа". С тима на България тя има още два сребърни (1960 и 1964 година) и един бронзов медал от (1954 година) от европейски първенства, както и един сребърен (1959 година) и един бронзов (1964 година) от световни първенства. От 2001 година Войнова е член на "Женската зала на славата на баскетбола", а през 2007 година е приета и в "Залата на славата на ФИБА". През 1958 година Ваня Войнова става първият носител на наградата за "Спортист на годината" в България.