Шесткратният шампион в НБА Карим Абдул-Джабар е в Лондон, за да промотира мача между Ню Йорк Никс и Милуоки Бъкс, който ще се играе в английската столица на 15 януари.

Абдул-Джабар говори както за развитието на баскетбола и разпростирането на НБА по цял свят, така и за исляма и за терора във Франция.

Карим Абдул-Джабар се ражда като Фърдинанд Люис Алсиндор, но в колежа приема исляма и сменя името си с мюсюлманско през 1971-ва.

В статия за списание Time, той бе написал по-рано за атентата в Париж: "Насилието в името на религия не е свързано с религия - обикновено става  дума за пари." Там той описва още атентаторите като "престъпници, представящи се за мюсюлмани".

"Ако ме питате защо хората приемат убийствата и хаоса, не мога да отговоря," коментира пред Ройтерс Абдул-Джабар. "Не съм станал мюсюлманин по такива причини и не мисля, че някой истински мюсюлманин има такива подбуди, така че нямам отговор. Мисля, че е много лошо и подкрепям свободата на словото, така че не мога да подкрепя делата им и вече казах каквото имах по темата. Сега искам да говоря само за НБА.";

"Вероятно става въпрос за пари, защото тези хора искат власт, власт и контрол, а това няма общо с религията, и с това, което тя представлява, така че не бива да се сравняват. Хора, които искат да налагат волята си на други хора - не е това религията," добави още бившият баскетболист.

Джабар говори и за кризата в Ню Йорк Никс и най-лошия старт на сезон в историята на клуба:"Мисля, че Никс преминават през нещо циклично, в момента са на дъното, но в един момент това ще се промени. Никога не се знае, какво ще е случи, но мисля, че те са концентрирани и чакат този момент."

"Мисля, че е хубаво хората да могат да видят на живо мачове като този, и това се опитваме да правив в НБА. Така играта се превръща в предизвикателство, и е много по-добре да го видиш на живо, отколкото по телевизията," завърши Карим Абдул-Джабар.