Страхотна баскетболна драма определи съперника на Реал Мадрид в полуфиналите на първенството в Лига Ендеса. Валенсия и Гран Канария изиграха един спиращ дъха трети мач от четвъртфиналната серия, който се превърна в баскетболен спектакъл, но щастливците в края на двубоя бяха баскетболистите на Гран Канария след успех с 92:89 след продължение (в редовното време - 81:81).

Гран Канария изигра доста силна първа четвърт и поведе с 20:14, но със стегната игра Валенсия поизравни нещата на паркета и на почивката изоставаше само с 1 точка - 37:38.

През второто полувреме Валенсия наложи надмощие в третата част и там съумя да вземе преднина от 5 точки - 60:55. В края на двубоя Валенсия пропусна да си гарантира успеха, като водеше 13 секунди преди края на двубоя, а Гран Канария с два точни наказателни удара стигна до продължението, след като в края на редовното време на двубоя съумя да изравни резултата до 81:81.

Психологическото предимство вече беше в ръцете на Гран Канария, но нито един от двата тима не съумя да се откъсне от преследвача си, в крайна сметка по-щастливия тим се оказа този на Гран Канария, който ще е съперник на Реал в полуфиналите.

За победителите Маркус Ериксон наниза 18 точки, с 13 завърши Оливър, а с по 12 реализираха Мекел и Балвин.

За Валенсия над всички беше Сан Еметерио, който вкара 22 точки, а Ван Росъм се отчете със 17, но това не стигна за успеха.

Така Лига Ендеса ще има нов шампион, след като Валенсия няма да може да защити трофея.