Баскетболният Реал Мадрид e лидер в испанската Лига Ендеса, в Евролигата и през изминалия уикенд спечели Купата на Краля за 27 път и в това нямаше изненади заради играта, която показва отбора. Тя застава в центъра на вниманието заради динамиката, с която се раздава топката, заради изключителната ротация, агресивен стил на Пабло Ласо и невероятни изпълнители.

Серхио Юл е най-добрият баскетболист в Европа, като в дискусията следва да бъде поставян и Милош Теодосич от ЦСКА Москва, но той бе контузен в последните няколко месеца, а в тях Юл блестеше. Серхио притежава най-високото баскетболно IQ, решенията, които взима в ключовите моменти печелят респекта на съотборниците му, взаимодействието, което има с останалите на терена, го прави лидер на тима и вкарва в най-важните моменти.

Антъни Рандолф беше липсващият елемент в селекцията на Пабло Ласо през миналата година. Атлетично леко крило, което да играе силно както в нападение, така и в защита. Да има широк размах на ръцете, за да може да се бори и срещу центровете на противниците, да може да играе физически в подкошието на опонента и в същото време да има добра стрелба отдалеч. Рандолф покри всички тези критерии и демонстрира отборен дух, тъй като търси топката само в моментите, когато Юл реши.

Лука Дончич е тийнейджърското продиджи в състава на Ласо и е най-яркият синоним на Юл. Движението му по терена съответства на решенията на треньора и прилича много на движението на неговия ментор. Лука е малко по-бавен, но пък е по-висок и по-тежък. А това му помага в играта под коша, където не се страхува да стреля в трафик. Годината му е великолепна, като единственото, което се забеляза в по-негативен аспект, бе липсата на постоянство (но тя продължи едва два мача).

След голямата тройка на Мадрид идват най-важните части от пъзела. Суперзвездите винаги ще дадат най-доброто от себе си и ще отговорят на очакванията. Разликата се прави от частиците около тях. Густаво Айон продължава да вкарва по 15+ точки, ако опонентът изисква повече игра в подкошието. Фелипе Рейес блокира противниковите най-високи състезатели. Андрес Носиони вече е 7-10 в ротацията, а има 54% ефективност за три и има убийствен инстинкт най-вече в края на мачовете.

Като добавим към групата Донтей Дрейпър, Йонас Мачиулис, Трей Топмкинс, Отело Хънтър, Алекс Суарез, Руди Фернандез, които може и да не са най-постоянните, но знаят отлично своето място в състава и това спомага за добрата атмосфера в съблекалнята. Джейси Керъл е сигурно най-добрият стрелец в Европа, тъй като може да вкарва от всяка позиция независимо каква преса има срещу него, а Джефри Тейлър бе трансформиран лично от Пабло Ласо от невдъхновяващ играч в един от най-добрите защитници в Испания и Евролигата.

Зад всичките успехи стои Пабло Ласо и мениджърите на Реал. Последните гарантираха желаните от треньора състезатели и гарантираха запазването на основното ядро в състава. Ласо намери начин, по който да изгражда ротацията и до сега няма грешно решение в мачовете - отговаря на стила на всеки противник. Последното в коментара отива към докторите на тима, защото в Реал контузени няма, а това, в модерния контекст на играта, е впечатляващо. Повече за играта ще говорим следващия път.