Исках да съм като Лука. Всички искахме да сме като него.

Представете си, че не сте запознат с европейския баскетбол и някой ви разкаже за 17-годишно бяло момче, което няколко кръга е MVP в Евролигата и испанската Лига Ендеса. Словенецът завърши с 10 точки, 11 борби и 8 асистенции, когато Реал Мадрид съкратиха изоставане и направиха обрат срещу Макаби Тел Авив. Това представяне отговаряше на 32 пункта КПД - много повече от всички останали. Уникална физика, излъчване и игра. Но по-важното - нито едно предаване на притежанието на топката. 26 минути на паркета, генерал на нападенията, вече често бива затварян от двама съперници. И нито едва грешно предаване на топката.

Нека да ви запозная още веднъж - непълнолетен играч, който бе на две асистенции от трипъл-дабъл докато играе в най-силната среда след НБА. И всичко това докато не допуска нито една грешка. Цифрите не са всичко. Дончич “чете” играта по великолепен начин и се нагърбва с отговорността във важните моменти. Не се притеснява да вземе решение - кога да стреля, кога да подаде топката и къде да се позиционира, за да вземе 10+ борби. Някои специалисти се изкушават да сравняват играта му с легенди, което според мен не е правилно, но се сещаме за поне един хърватин, двама гърци и няколко сърби. Целият този парад започва твърде рано, но играта му го показва.

Баскетболът в европейския си контекст не се характеризира с индивидуализъм, а с фундаментите на играта - позиция на терена, поглед, отборна игра, силен завършек и Лука показва всичко това до момента. Разчита много бързо ситуациите и умее да си ги създава сам - без да трябва негов съотборник да му поставя заслон или да го поставя в изолация. Също така умее да създава за останалите, дори когато е притиснат от защитата.

Това различава добрия от много добрия състезател - когато се играе съзнателно, когато се прави много добра селекция на това кое е най-доброто решение в различните ситуации. Всичко това се демонстрира от зрели играчи, а Лука е само на 17. Той спаси Реал след важни стрелби срещу Жалгирис, направи го и срещу повечето отбори в Лига Ендеса. Треньорът на Мадрид Пабло Ласо се погрижи да отгледа своето момче и да изгради кариерата му по най-добрия начин. Бавно и постепенно започна да се налага в състава и израстваше в обкръжението на Серхио Юл, Серхио Родригрес, Руди Фернандес, Фелипе Рейес и още от най-големите имена на тази ера.

Дончич бе обявен за най-полезния играч на 13-ия кръг от редовния сезон, когато бе в основата на победата на Мадрид срещу Бамберг (95-72). Тогава той се отчете с 16 т., 6 борби, 5 асистенции и 3 откраднати топки. В тази седмица Лука трябваше да сподели отличието с Майк Джеймс от Панатинайкос, тъй като и двамата имаха КПД от 25.

В 17-ия кръг обаче Лука беше сам на върха на MVP таблицата в Европа, а много се питат дали това ще се случва само от едната страна на Атлантическия океан или скоро и от другата? Това е магията да си много добър на 17 - до Palacio de Deportes да стигаш с такси, метро или ако някой те закара.

Няма друг най-полезен играч - MVP без шофьорска книжка. Само Лука.