Българският национален отбор по баскетбол приема Норвегия в третия си мач от група „J“ на предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. Срещата в зала „Арена Ботевград“ стартира в 18:00 часа и ще може да я наблюдавате в пряко предаване по NOVA SPORT, а на сайта Gong.bg ще проследим всичко най-интересно от сблъсъка.

Именно скандинавците нанесе поражение на „лъвовете“ преди около две седмици на старта на предквалификациите на своя територия. Тогава тимът на Матиас Екхоф победи националите ни с 86:80, след като звездите на тима - Харалд Фрай и Крис Ндоу, реализираха общо 50 точки.

Сега обаче България ще търси задължителен реванш и няма право на грешка, особено след победата над Австрия с 83:71, докато пък самите норвежци отстъпиха катастрофално на австрийците с 66:85 в мач, в който разликата по едно време беше 35 точки в полза на победителите. По този начин трите отбора вече разполагат с равен баланс от по 1-1 в групата, от която за същинските квалификации ще се класира само първият в крайното класиране.

start-photo.bg
100 снимки

Това е предпоследният мач за България в предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025, като „лъвовете“ завършват участието си в групата с гостуване на австрийците идната сряда от 20:15 часа българско време. След това момчетата на Барчовски ще вземат участие на предквалификационния олимпийски турнир от 12 до 20 август в Истанбул, където са в група с Украйна, Турция и Исландия.

Днес в „Арена Ботевград“ ще бъде голямата звезда на българския баскетбол Александър Везенков, който ще раздава автографи. След това новото попълнение на Сакраменто Кингс ще изгледа и мача, така както направи и миналата седмица с Австрия. Везенков се подготвя индивидуално за предстоящия си сезон в НБА, като именно това е причината той да не е част от състава на националите за тези предквалификации.

Групата на България: Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Коди Милър-Макинтайър, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов, Борислав Младенов, Александър Стоименов, Константин Паисиев

Групата на Норвегия: Шюр Берг, Ерик Борг, Йоханес Долвен, Ларс Еспе, Харалд Фрей, Микел Колстад, Стян Мьос, Крис-Ебу Ндоу, Йорген Одфел, Тобиас Рутегор, Кристиан Шьолунд, Халвар Стаф