Баскетболистите на Баскония взеха важна победа в преследването на второто място в Лига Ендеса. Тя дойде в мача със закъсалия Ховентут Бадалона навън, а резултатът беше достатъчно убедителен - 75:61 в полза на победителите. 

Макар да изглежда комфортна, тази победа беше изкована с доста труд от баските. Макар да поведоха почти от самото начало, те срещнаха яростна съпротива от каталунците в първите две четвърти на битката. 

В първата част Ховентут дори имаше един рядък момент, в който водеше, но това не се оказа за дълго. Равностойността в мача се запази до края на полувремето, което дойде при 34:32 в полза на Баскония и предвещаваше интересен завършек. 

Но от средата на третата четвърт каталунците просто рухнаха. След като бяха успели да намалят изоставането си до 39:41, те започнаха все по-често да не успяват да уцелят коша, а тройките на гостите дойдоха в точните моменти. 

Това позволи на Баскония да дръпне с 10 точки в края на третата четвърт. Оттам-нататък беше лесно за гостите. Те удържаха аванса си, на моменти той скочи до 15 точки, за да дойде финалната сирена при 75:61 в тяхна полза след доиграване на последните минути. 

Йоханес Фойгтман с 16 точки беше най-резултатен за победителите, а завърши и с дабъл-дабъл, след като овладя 14 борби. Янис Тима добави 13, а Родриг Бобоа наниза още 11 за успеха на баските. 

Николас Лапровитола с 15 точки беше най-резултатен за Ховентут, а Джо Джордан добави още 14. Но техните усилия не бяха достатъчни загубата да бъде избегната. Така след тази развръзка Баскония излезе временно на втората позиция с 30 точки в актива си, докато домакините от Бадалона са последни с 8 точки.