126 години от изиграването на първия мач чества светът на баскетбола на днешния ден. 

През студения месец декември на далечната 1891-ва година д-р. Джеймс Нейсмит, учител по физическо възпитание в Young Men′s Christian Association Training School (днес колеж Спрингфилд), опитва да накара учениците си да спортуват по време на дъждовен ден. 

Така той измислил игра, която да натоварва състезателите физически и да се играе в зала през зимните дни. Tой окачил кошове на 305 сантиметра височина и написал 13 базови правила на новата игра.

Нейсмит организирал първия баскетболен мач точно на 21 декември в салона на колежа YMCA в Спрингфилд, Масачузец, където в момента се намира баскетболната Зала на славата, кръстена именно на създателя на великата игра.

Първите кошове са били дървени, а топките на игра – кафяви. Първоначално игрището е било наполовина на сегашното, а скоро след изиграването на първия мач са се утвърдили отборите от по петима състезатели. 

В момента баскетболът е един от най-известните спортове в целия свят с 213 национални федерации и първенства и продължава да се развива с нови дисциплини като 3х3.