Националният селекционер на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен Барчовски остана доволен от представянето на неговия тим въпреки загубата от със 70:72 точки в зала „Арена Самоков“.

„Много се радвам, защото залата беше пълна. Това беше голяма победа за спорта в България. Горд съм от моите състезатели, защото те се бориха като мъже. Загубихме мача заради две-три микроситуации. Най-голямата причина бе, че бяхме уморени в края. Играхме с къса скамейка в мача, това беше мое решение. Това беше поет риск и поради това загубихме организацията в играта си. Поздравления за националния отбор на Литва. Аз обаче съм сигурен, че ще покажем добър баскетбол на ЕвроБаскет. След три дни в Сараево ще се борим да спечелим срещу Босна и Херцеговина“, заяви Барчовски.

Yulian Todorov / LAP.bg
99 снимки

„През първото полувреме основните ни играчи - Везенков и Бост, можеха да получат повече почивка с повече смени, но заради натрупаните фаулове това не се получи. Вече във второто полувреме мачът е такъв, че реших, че не мога да рискувам с цената на умората. Сашо е прав - ние не можем да играем стандартния баскетбол на Евролигата и затова играем по-рисков такъв. От време на време има доста трудно изстреляни топки. Малко повече стои топката в Дий Бост, но стилът му на игра е точно такъв. Ако имаме време за подготовка и такива оспорвани мачове - нещата ще се променят. В нашето първенство нивото не е високо“, продължи родният специалист.

„Най-лесно беше да победим в Чехия. Не правим никаква трагедия, нито имаме някакви илюзии, че ако влезем в следващата фаза, ще се класираме за Световното. Разглеждам го от друга страна - възможността да играем още шест мача с отбори като Франция, Унгария и Черна гора. Ние стоим като равни с най-силните отбори. Това е постижение за този отбор и трябва да се гордеем с това. Страшно много съжалявам. Изпуснахме момента и допуснахме серия да ни изравнят. Със сигурност ще има някакви неща като грешки на отбора и грешни мои решения, но това е положението“, допълни Барчовски.