Нова спортна зала за близо 5 млн. лева ще бъде открита в Белоградчик идния понеделник (21 септември). Първото спортно събитие на съоръжението ще бъде волейболният мач между местния тим „ГРАД“ и ЦСКА София. Срещата е насрочена за 18 часа.

Залата позволява тренировки и състезания за повече от 20 вида спорт, а освен това ще могат да се организират и други събития като концерти, обществени дейности, обявиха от Община Белоградчик. Началото на официалната церемония по откриването ще е от 15 часа на 21 септември с изяви на самодейни състави от региона на Белоградчик, от 16 часа е официалната церемонията, а от 16.30 ч. ще започне концерт на Николина Чакардъкова. След 18 часа е волейболната среща между волейболистите от “ЦСКА София” и “Град”.

Спортната зала е изградена с европейско финансиране по Програмата за развитие на селските региони. Стойността на инвестицията е близо 4.8 млн. лв. в които влиза и модернизиране на близкия градски стадион. Залата има 500 места, а с довършването ѝ е направен ремонт и на градския стадион. Спортистите ще могат да ползват и две нови съоръжения – покрито игрище за тренировки и площадка за състезания на открито.

Спортните съоръжения ще са достъпни за хора с увреждания, изграден е и паркинг за автомобили.

Строителството на спортната зала в Белоградчик е започнато в края на 80-те години, но е спряно за дълго време. Проектът, по който е завършена, е променен спрямо първоначалния и залата е разширена. От общината се надяват, че новите съоръжения ще привличат спортни отбори и гости в града, което ще стимулира туризма.