Уисконсин постигна онова, което куп отбори преди това не бяха успели - победи Кентъки, до момента 38-0 в шампионата.

В полуфинала от NCAA, за място в битката за титлата, Уисконсин се наложи над Кентъки със 71:64, и ще спори за трофея с Дюк.

Дюк нямаше особени проблеми с Пепеляшката на Финалната четворка Мичиган Стейт, и победи с 81:61.

Големият финал е в понеделник срещу вторник, от 4.00 сутринта българско време, в Индианаполис, между Уисконсин и Дюк.

Мачът на истината бе вторият от програмата на полуфиналите, и в действителност предложи изключително зрелище. Сериозна доза нерви, но и много съдийски грешки, причиниха главоболия за двамата треньори, и доста от играчите. По-здравата психика, повечето опит и класата на Играч №1 за сезона Франк Камински, донесоха крайния успех за Баджърс.

След разочарованието през миналата година, когато загубиха драматично в края, този път Уисконсин не сбърка, и е на финал за първи път от 1941-ва година насам.

Уисконсин имаше крехък аванс преди почивката, но Кентъки изравни през второто полувреме. Две минути преди сирената паритетът бе пълен - 60:60, преди Сам Декер да вкара важна тройка, а Камински да наниже четири наказателни удара, за да затвърди преднината.

Съдиите направиха шокиращи компенсации, които обаче в края на краищата се оказаха по-полезни за Уисконсин, и разгневиха феновете на Кентъки, но без да има полза от това.

Камински завърши с 20 точки и 11 борби, докато Карл-Антъни Таунс записа 16 точки и девет борби за Кентъки.