Зайън Уилиямсън, 18-годишният баскетболист на колежа Дюк, получи травма след 33 секунди игра срещу университета на Северна Каролина. Срещата бе поредна от редовния сезон на NCAA, а травмата на определяния за „бъдещия ЛеБрон Джеймс” в НБА бе повече от ужасяваща слчука. Уилиямсън тръгна на пробив и се спря с левия крак, като в този момент обувката му се "пръсна" буквално, а той се строполи на земята. Стана ясно, че „поддаването” на глезена му е причинило голяма болка в областта на коляното, като все още не е ясно колко дълго ще отсъства талантът на Дюк.

Предишният президент на САЩ Барак Обама бе част от публиката по време на зрелищното съперничество с локалния съперник, наблюдавайки с голям ентусиазъм дуела.

Уилиямсън пък е назоваван като един от най-добрите атлети в своята генерация, а лично това споделя MVP на Аll Star 2019 Кевин Дюрант. По време на дрибъла на баскетболиста гумената подметка се откъсна от обувката на Nike. Американският концерн пък е изключителен доставчик на екипировката на колежаните – екипи, обувки, като те изрично нямат право да подписват договори с други марки, без никакъв шанс да получат хонорар.

„Загрижени сме за състоянието на Зайън и му желаем бързо възстановяване”, написаха Дюк в кратко съобщение.

Уилиямсън напусна паркета веднага, след което се върна, а треньорът на отбора Майк Кжижевски потвърди, че той е навехнал коляното си, а крайната информация за състоянието му ще дойде в четвъртък.

Зайън Уилиямсън е считан за бъдещия №1 в драфта на NBA за 2019-а година, като тегленето ще се проведе на 20-и юни в „Баркли Сентър” в Бруклин, Ню Йорк. 

Контузията на таланта пък донесе втората загуба за сезона на Дюк, след като Северна Каролина надделя с 88-72 в 46-тата среща между двата университета в историята помежду им. Ставката на буукмейкърите Уилиямсън да е под №1 в бъдещия драфт е 1,05 (1-20).

Барак Обама и ЛеБрон Джеймс пък пожелаха бързо възстановяване на Зайън Уилиямсън чрез профилите си в Twitter.