Шампионът Лукойл Академик се класира за финала в 62-рото издание на турнира за купата на България по баскетбол за мъже, след като в много оспорван и драматичен мач надделя над Балкан Ботеград с 80:79 (28:17, 12:17, 20:18, 13:21, 7:6) след продължение.

В зала "Колодрума" в Пловдив ботевградчани водеха с 3 точки при 79:76 малко повече от минута преди края, но в крайна сметка не успяха да задържат аванса си. Центърът Стийв Зак изкова победата, реализирайки два наказателни удара 10 секунди преди края, с които оформи крайния резултат.

Срещата започна по-добре за тима на Лукойл, който поведе с 11 точки още след първата четвърт. Това даде прекалено спокойствие на играчите на Тони Дечев и те бяха съвсем близо до това да загубят срещата в редовното време.

Тимът на Балкан, който изоставаше в резултата през всичките 40 минути на редовното време, получи топката 6 секунди преди каря при 72:72, но пробивът на Станимир Маринов към коша на Лукойл бе повече от неуспешен.

Дани Гибсън вкара 20 точки за Лукойл, Стийв Зак завърши със 17, а с 16 остана капитанът Филип Виденов. За Балкан Травис Даниелс реализира 19 точки, Амин Хот приключи със 17, а с 15 остана капитанът Радослав Кочев, който напусна в началото на продължението срещата за 5 лични нарушения.

Във финала Лукойл Академик ще срещне тима на Берое, а в мача за третото място Балкан ще се изправи срещу домакина Академик Бултекс./БТА