Отборът на Радовой Корач триумфира с Купата на завършилия днес в зала "Триадица" първи турнир в памет на легендарната българска баскетболистка Ваня Войнова. Дебютното издание на надпреварата събра отбори, представители на престижни европейски школи на нации с традиции в този спорт, съобщава www.sofia2018.bg. Организатори на турнира са София – Европейска столица на спорта и БК Славия, участваха състезателки до 16-годишна възраст.

Сръбските кадетки спечелиха четири поредни победи за да вдигнат триумфално трофея в края на надпреварата. На финала тимът на Корач надигра състава на домакините от Славия със 71:48 и не остави съмнение в превъзходството си тази година.

Вицешампионките отстъпиха само пред западните ни съседи, момичетата на треньорката Силвия Пеева бяха категорично класа над италианки и испанки, класирали се съответно на трето и четвърто място, след като в мача за бронза Санга победи Озона с 30:21.

„Честитя на призьорите и искам да поздравя организаторите от София – Европейска столица на спорта и БК Славия за чудесната идея да осъществят този турнир в памет на една от най-великите в българския спорт. Надявам се инициативата да се развива и още следващата година да видим повече чуждестранно и българско участие,“ заяви в приветствието си министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, която връчи Купата на шампионките и призовете за Топ 5, като не пропусна да поздрави лично 
всяка една от участвалите в турнира.

Сред официалните гости на закриването и връчващи медалите бяха още Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Европейска столица на спорта, Васил Йотов – перзидент на БК Славия, Николай Николов - член на Комисията за младежта, децата и спорта към Столична община, в залата бе и Мила Андреева – изпълнителен директор на София – Европейска столица на спорта. Тук бяха още изтъкнатите баскетболистки от миналото и част от тях съотборнички на Ваня Войнова - Диана Дилова, Снежана Михайлова, Мария Георгиева, Петкана Макавеева, Поли Паскова и др., както и двете 
внучки на Ваня Войнова – Ивета и Лора Барчовски.

Наградата за най-много борби спечели Ася Калева от Славия, с най-много асистенции е съотборничката й Анна Петкова, призът за топ реализатор отиде в ръцете на Надежда Неделков от Корач, която бе обявена и за MVP – Най-полезен играч. 

Ето и намерилите място в Топ 5 отбора на турнира: 
Лаура Кодино(Озона), Сесилия Карози(Санга), Мария Филипович(Корач), Надежда Неделков(Корач) и Ася Калева(Славия).

Крайно класиране: Корач(Сър), Славия(Бъл), Санга(Ит), Озона(Исп).