Германия спечели титлата на европейското първенство по баскетбол за юноши до 18 години, дивизия Б, което се проведе в София. На финала германците разгромиха Украйна с 64:40 точки и завършиха турнира без загуба.

Първоначално първенството бе дадено на Украйна, но заради политическата ситуация там, ФИБА Европа реши да прати домакинството на България. Нашият тим завърши на 14-то място в крайното класиране.

Германия, Украйна и Финландия си спечелиха промоция в Дивизия А, след като финландците взеха бронзовите медали, след успех над Швеция със 70:50.

София стана свидетел на едно от най-силните първенства в Дивизия Б от години насам, като на шампионата имаше сериозен брой таланти, наблюдавани от европейски и НБА скаути.

Двата полуфинала в събота бяха изключително оспорвани, като Украйна победи невероятно драматично Финландия, като скандинавците пропуснаха в последната секунда сигурен кош. Германия пък изоставаше дълго от Швеция, преди да направи обрат в края, и да стигне финала.

В битката за трофея, и двата състава вече бяха спечелили промоция в Дивизия А, но въпреки това се хвърлиха здраво в мача. Невероятната физическа доминация на Германия обаче бе съкрушителна, а в атака украинците имаха ужасен ден, и в първите повече от 14 минути в мача бяха отбелязали едва шест точки. След като Бундестимът взе убедителна преднина, повече нямаше връщане назад за Украйна.

Андреас Обст завърши с 19 точки за Германия, а Махир Агва добави 10 точки, 11 борби и 5 асистенции. И двамата попаднаха в идеалната петица на турнира, заедно с Олександър Кобец и Святослав Михайлюк от Украйна и Юхо-Мати Хентонен от Финландия.

За най-полезен играч (MVP) на Европейското първенство беше избран Святослав Михайлюк от Украйна, който записа средно на мача по 16 точки, 4.7 борби и 2.0 откраднати топки. Михайлюк бе и основната атракция на шампионата, като ново попълнение на един от най-големите баскетболни университети в света – Канзас. Той събираше и доста публика в зала „Универсиада“ през изминалите две седмици, за да наблюдават забивки и други атрактивни изпълнения.

Наградата за феърплей на Европейското получи Люксембург.

След приключването на Европейското първенство президентът на БФБаскетбол Георги Глушков бе награден от ФИБА за организацията на шампионата.