Северна Каролина триумфира в шестата в историята си титла от колежанското баскетболно първенство в САЩ - NCAA.

На финала във Финикс Тар Хийлс се наложиха над Гонзага със 71:65.

В двубой, оказал се не особено приятна гледка, заради много защитни действия и твърде много фаулове, легендарното училище на Северна Каролина измъкна успеха в последните две минути.

След като загуби титлата за секунди преди година от Виланова, сега Северна Каролина не позволи да изпусне и тази, с финална серия от 9-2 точки в заключителните минути.

Епичен мач реши титлата в колежанското първенство

Ранните нарушения на сметката на Зак Колинс и Пржемислав Карновски определено повлияха на играта на Гонзага, в първото участие на отбора на Финалната четворка. Реферите пък оставиха своята следа именно с фауловете, които отсъдиха срещу играчите на Гонзага в хода на двубоя.

Джоел Бери завърши с 22 точки и бе обявен за Най-добър играч на Финалната четворка.

Успехът е трети за легендарното училище под ръководството на Рой Уилямс след тези през 2005 и 2009. Северна Каролина дръпна с една титла пред вечния съперник - Дюк. На първо място по титли при колежаните е UCLA с 11 трофея, а Кентъки е втори със 7. Третата позиция вече е еднолично за Северна Каролина с 6.

Сред най-щастливите от успеха на Северна Каролина бе и възпитаникът на университета Васил Евтимов. Бившият български национал и един от най-титулуваните родни играчи изобщо, в момента е в САЩ и изживя всяка минута от победите на Тар Хийлс до титлата.

 

1 more game left. Stay focused and bring home the trophy 🏆 #FinalTwo#UNC#2017#ceilingistheroof

A post shared by Vassil Evtimov 🏀OPA🎣 #12 #15 (@bigvas12) on