Университетските отбори на Вирджиния и Тексас Тек ще спорят за титлата в 81-вия финал на колежанското първенство на САЩ по баскетбол - NCAA.

И двата тима достигнаха за първи път до най-важния мач в първенството на Националната колежанска атлетическа асоциация след победи на полуфивалите съответно над Оубърн и Мичиган Стейт.

В първата среща на 67-хилядния "Ю Ес Банк Стейдиъм" в Минеаполис Вирджиния Кавалиърс се наложи с 63:62 точки над Оубърн Тайгърс, благодарение на три точно изпълнени наказатели удара от Кайл Гай 0.6 секунди преди края. 

Гай първо намали на 60:61 с точна стрелба от тройката 7 секунди преди края, а след това си изпроси и нарушение, от което реализира нови коша от наказателната линия във финалната секунда на срещата. Кайл Гай завърши срещата с 15 точки, а с 21 най-резултатен от съотборниците му бе Тай Джером. 

В другия мач от Финалната четворка Тексас Тек спечели с 61:51 срещу Мичиган Стейт с отлична игра в защита.

Тексасци продължават с феноменалното си представяне в защита от началото на турнира, като статистиката сочи, че допускат едва 84 точки при 100 нападения на противника. В атака най-резултатен за победителите бе Мат Мууни с 22 точки. За Мичиган Стейт Касиъс Уинстън приключи с 16 точки.

Финалът на колежанското първенство е в нощта на понеделник срещу вторник, а победителят в него ще спечели за пръв път титлата в историята на учебното си заведение. /БТА