Македония спечели първия от трите двубои от допълнителния турнир за Евробаскет 2007, който се играе в Менорка, Испания. Снощи македонците надиграха победителя от предварителната група на българите, тима на Босна и Херцеговина със 73:63.

Двамата състезатели на Лукойл Академик не бяха от най-добрите в отбора си.

Ристе Стефанов игра 31 минути и вкара само 4 точки, като не успя в нито един от опитите си от зоната за три точки. Перо Антич влезе като резерва и вкара 4 точки за 13 минути игра.

За сметка на това Върбица Стефанов вкара 18 точки, а Владо Илиевски добави 15 за победителите. Американският център с македонски паспорт Майк Уилкинсън направи дабъл дабъл със 17 точки и 12 борби, съобщи bulgarianbasket.com.

Босненците бяха трагични в стрелбата от разстояние, само 5 сполучливи от 25 опита.

Играчите на Йовица Арсич, сръбският наставник на Македония започнаха във вихрено темпо и след първата четвърт водеха с цели 18 точки (31:13). Босна и Херцеговина успя да намали само на точка преднината на своите съперници в края на третата част, но най-вече благодарение на отличната гардова двойка В. Стефанов - Илиевски македонците ликуваха накрая.

Македония по този начин взеха преднина в класирането, а освен това пък и почиват тази вечер и ще играят следващия мач в петък срещу Израел.

Босненците ще имат още един шанс в довечера срещу Израел. Победата за тях е задължителна и то с повече от 10 точки, а след това трябва да се надяват Израел да победи Македония и да се получи тройна въртележка.

Победителят от този турнир попада в Група А на Евробаскет 2007, който започва идния понеделник в Испания.

В друг мач също в Менорка, но за оставане в Дивизия А Швеция победи Дания със 66:55 и е много близо да запази мястото си сред най-добрите. Унгария е третия отбор в тази група, като тази вечер те се изправят срещу Дания от 19.00 българско време.