Спокойствието явно е непостижимо за националния ни селекционер Пини Гершон и неговия Макаби Тел Авив поне в последно време. Ангажиментите му начело на „жълтите” не само попречиха на 57-годишния наставник да присъства на церемонията по повод 90-годишнината на родния баскетбол и да получи наградата си за Номер 1 след колегите си у нас за 2008-ма, но и се увеличават.

Горещата тема в Тел Авив в момента е отстраняването на може би най-скъпоплатения играч на Макаби Карлос Аройо, заради „неуместно поведение”, както бе обявено в официално съобщение от клуба. Пуерториканецът дори пропусна вчерашната тренировка на отбора.

След по-малко от седмица на Пини и неговите състезатели им предстои мач „на живот и смърт” срещу Реал Мадрид, в който Макаби трябва да гони успех и то с голяма разлика, ако иска да съхрани шансовете да продължи напред в Евролигата. Освен това още в неделя, при подновяването на израелския шампионат, многократните първенци на страната се изправят срещу тима, който ги отстрани за Купата – Нахария на Яков Джино. Именно неяснотата кога ще се играе този двубой не позволи на Гершон да пътува за София в началото на седмицата.

Очаква се все пак Карлос Аройо да поднови тренировки със съотборниците си днес, след като се извини на играчите, треньорите и ръководството на клуба за поведението си. Баскетболистът обаче най-вероятно ще отнесе солидна глоба.

Като конкретен повод за сериозната санкция се споменава държанието на Аройо по време на контролата на Макаби срещу Галил/Гилбо, загубена със 70:93 точки, когато баскетболистът разменил реплики с мениджъра на клуба Гур Шелеф и дори се изцепил: „Аз съм играч от НБА ниво, не смей да ми говориш така!” Наложило се Пини Гершон да прекрати това и да накара Аройо да млъкне.

Самочувствието на пуерториканеца обаче явно е понамаляло за няколко часа, защото малко по-късно Карлос Аройо се разкая за постъпката си, казвайки, че много съжалява и се надява извиненията му да бъдат приети.