Никой не очакваше точно този мач да остави следа в израелската лига този сезон… Отложеният сблъсък между аутсайдера Ирони Ашкелон и втория Апоел Йерусалим обаче се превърна в абсолютен хит.

Датата – денят между четвъртфиналните срещи на Макаби Тел Авив и ЦСКА Москва предизвестяваше липсата на всякакъв интерес към домакинството на Ашкелон. Нормален двубой, на който щеше да бъде отделено съвсем малко място в сутрешната преса, но нормалните мачове не завършват 146:151 след 6 продължения, колкото отне на Апоел Йерусалим да надвие съперника си.

Баскетболният маратон обаче продължи цели 70 минути игрално време или общо около 3 часа и половина преди да бъде определен победителят. Тези 6 продължения пък превърнаха срещата в най-дългата в историята на израелския баскетбол, а общият брой на отбелязаните точки също е рекорден.

Маркъс Хейтън от Ашкелон игра общо 65 минути, което само по себе си е рекорд и завърши с 43 точки, 15 борби и 9 асистенции.

Марио Остин от Апоел Йерусалим пък имаше само 6 точки след четирите части, но финишира с 35 точки и 10 борби. Миналата година Остин вкара 43 точки при успеха на Апоел над Ашкелон…пак след продължение.

Мачът отиде в продължение при 79:79 в редовното време след като Хейтън вкара в последните секунди, а първите допълнителни 5 минути завършиха при 86:86. Във второто продължение пак точни наказателни удари върнаха равенството в резултата и при 94:94 последваха нови 5 минути.

Победата изглеждаше все по-близо за баскетболистите на Ашкелон, когато при 108:108 Хейтън застана на линията за наказателни, но вкара само един, а в оставащите 8 секунди Апоел не се отказа и атакува чрез Мейр Тапиро, който с отчаян изстрел за три точки направи резултата 109:109 и прати мача в четвърто продължение.

В следващите 5 минути пак Маркъс Хейтън бе в центъра на събитията след като при 3 точки пасив за Ашкелон, той бе точен на три пъти от фаул-линията и ответната стрелба на Марио Остин не бе зачетена, а съперниците трябваше да играят нови допълнителни минути, за да определят победителя.

И двата тима загубиха по един играч заради контузии, а продължителността на мача логично доведе до натрупване на нарушения на състезателните. Четирима от Ашкелон напуснаха заради 5 фаула и отборът излезе с 5 гарда на терена в шестото продължение. Най-високият на паркета беше 196-сантиметровият Ор Ейтан, останалите четирима – всичките под 188. От друга страна Апоел загуби петима външни играчи и остана със състав, в който никой от състезателите не беше висок под 2 метра.

По някакво странно стечение на обстоятелствата това не е единственият мач, който е продължил по-дълго от нормалното пред публиката на Ашкелон. Само преди четири дни клубът победи Ирони Рамат Ган след две продължения. Но това не е всичко. На 18-ти март Ашкелон прие Гиват Шмуел и пак се играха две продължения…