Европейският вицешампион Литва победи с 87:83 след продължение шампиона Испания в контролна среща преди Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Въпреки че бяха без звездите си Пау Гасол, Марк Гасол, Рики Рубио, Пау Рибас и Алекс Арбинес, испанците стояха напълно равностойно на силния отбор на Литва. В продълженията обаче домакините, мощно подкрепяни от публиката в Каунас, поведоха със 7:2 и в крайна сметка спечелиха с 15:11.

Мантас Калниетис бе най-добър за литовците с 24 точки и 5 асистенции, докато центърът Йонас Валанчиумас завърши с "дабъл-дабъл" от 16 точки и 10 борби. Домантас Сабонис, син на легендата и председател на литовската федерация Арвидас Сабонис, завърши с 14 точки и 8 борби.

За Испания над всички бе гардът на Филаделфия 76ърс Серхио Родригес, който завърши с 14 точки и шест асистенции. Серхио Юй добави още 11 за "Ла Фурия", а Фелипе Рейес, Никола Миротич и Уили Ернангомес останаха с по 10.

С победата Литва продължи победната си серия в контролите, след като досега надигра последователно Нова Зеландия на два пъти, Тунис, Венецуела, Холандия и Беларус./БТА