Един от най-уважаваните баскетболисти на Стария континент сложи край на състезателната си кариера. Легендата на Макаби Тел Авив Дерик Шарп обяви официално, че се оттегля и най-вероятно ще влезе в щаба на Дейвид Блат, като него помощник.

Години наред Дерик Шарп бе символ на професионализъм, мотивация и борбеност с екипа на Макаби. Гардът спечели общо 27 титли с тима си, като сред тях са три европейски купи, 13 шампионски титли на Израел и 11 купи на страната.

Негово дело е и един от най-знаменитите стрелби в историята на клуба и европейския баскетбол въобще, когато през 2004-та година на четвъртфиналите в Евролигата Дерик Шарп вкарва тройка със сирената и праща мача на своя Макаби срещу Жалгирис в продължение. Макаби побеждава, класира се за Финалната четворка, която е в Тел Авив и печели титлата.

29-годишният Шарп пристига за първи път в Израел през 1993-та година, а с екипа на Макаби Тел Авив записа 15 сезона. Американецът има израелски паспорт и участва на две Европейски първенства през 2001-ва и 2003-та година.