След като взеха домакинството на Световното първенство по футбол през 2022-а година - избор, предизвикващ и до момента скандали, сега политическите лидери на Катар искат да вземат и Световно първенство по баскетбол.

Богатото емирство от Персийския залив е внесло кандидатура за домакин на Световното първенство по баскетбол през 2019-а година. В документите на катарците е описано, че ако не бъдат одобрени за 2019-а година, катарците ще кандидатстват за 2023-а, съобщиха от Международната федерация по баскетбол (ФИБА).

Останалите страни, които са депозирали заявките си са Китай, Германия, Филипините и Турция, както и още една съвместна заявка на Германия и Франция. 

През юни 2015-а година ФИБА ще избере домакин на първенството след 5 години, а също тогава може да даде и домакинството през 2023-а година.

Отново обаче при избор на Катар изниква въпрос в кой период от годината ще се играят мачовете, тъй като традицията е Световните по баскетбол да се провеждат от средата на август до средата на септември. Освен, че залите ще бъдат оборудвани в климатични инсталации, не е ясно за феновете, които ще пътуват от град на град как ще бъде организиран транспорта и свободното време./БТА