Канада стигна до пълен обрат и успех със 71:67 срещу Сърбия в мач от Олимпийския турнир по баскетбол за жени, с което "кленовите листа" останаха непобедени в група "Б" на надпреварата.

Те са с актив от четири точки и са равни на върха в класирането с американките, които по-рано през деня победиха със 103:63 Испания и водят в групата с далеч по-добър баланс в отбелязаните и допуснати точки. Канадките губеха с 18 точки в третата четвъртина на срещата, но намериха сили да направят пълен обрат срещу действащите шампиони на Европа. Това се случи благодарение на героична игра в заключителните минути, когато изпъкнаха Найо Рейнкок-Екунве, Миа-Мари Ланглоа, Киа Нърс и ветеранът и лидер на отбора Ким Гаучър.

"Когато играем в безнадеждно положение, в каквото бяхме изпаднали днес, тогава сме наистина много, много добри. И го видяхте. Не сме свикнали да губим, защото през последните две години натрупахме много победи. Лиза (Томаидис, старши треньор) обаче ни предупреди, че трябва да бъдем внимателни. Предупреди ни да бъдем мотивирани дори тогава, когато сме на пейката", каза след мача Нърс.

Канадките наистина бяха най-добри, когато бяха под най-голямо напрежение в последната четвъртина. Гаучър вкара тройка от ъгъла на полето, Рейнкок-Екунве последва нейния пример с точна стрелба отдалеч, а Ланглоа сложи край на спора с тройка само 8 секунди преди края. Нърс пък завърши срещата с 25 точки. В първата половина на мача имаше само един отбор на терена и това беше Сърбия. Западните съседки отнеха цели 19 топки и водеха категорично в силните минути на Йелена Милованович, която отбеляза 19 точки, но тя едва ли ще иска да си спомня остатъка от този мач. Соня Петрович добави 15 точки, а Ана Дабович вкара други 14.

В друг мач от турнира по баскетбол в Рио, Япония победи домакините от Бразилия с 82:66. Азиатките делят първото място в група "А" с Австралия и Франция, докато южноамериканките са на последната позиция с две загуби./БТА