Испания е новият европейски шампион по баскетбол за жени до 20 години, след като на финала победи Сърбия със 75:60 точки. Двубоят започна с абсолютното преимущество на сръбкините, които дори дръпнаха с 16 точки до 6-та минута на мача. Първата част завърши при резултат 21:13 в полза на Сърбия.

Постепенно обаче баскетболистките от Испания започнаха да стопяват аванса на своя съперник, след като играта им в нападение се подобри значително и на почивката губеха само с 4 точки – 32:36.

През второто полувреме момичета от Сърбия постепенно изгубиха инициативата, а испанките подкрепяни от малобройна, но гласовита агитка в зала „Универсиада” успяха да овладеят двубоя и след 30 минути вече водеха с 55:47.

Последните 10 минути сръбкините не успяха да намерят никакво противодействие на сърцатата игра на съперника.

В крайна сметка златото отиде при Испания след 75:60.

Две от баскетболистите на победителките попаднаха в идеалната петица на шампионата. За най-полезен играч бе избрана Силвия Домингеш, която освен това бе и най-резултатна на за своя тим на финала с 21 точки.

От Сърбия поздравления заслужи Миляна Мусович, която приключи двубоя с 16 точки.

Шампионките получиха медалите си лично от спортния директор на ФИБА ЕвропаКоста Илиев, а секунди преди това свалиха мрежата от един от двата коша в залата за спомен.