Световният и европейски шампион по баскетбол Испания представи днес състава, който ще защитава златото на Мондиал 2010 в Турция. 15 избраници на Сержо Скариоло излязоха пред феновете в Мадрид, а от утре стартират подготовката си на Канарските острови. Баскетболистите си направиха фото сесия, след което подписаха и договорите си с федерацията.

Една от най-широко дискутираните теми разбира се бе отсъствието на суперзвездата Пау Гасол, който няма да играе на Световното първенство. Серхио Йул е с травма, и ще пропусне първите седмици от лагера, но със сигурност ще е в Турция на шампионата.

Сред новите имена в състава са Хосеп Франч, който ще помага само в тренировките, и още Фернандо Сан Еметерио, Пабло Агилар и Рафаел Мартинес. В отбора се завръща Фран Васкес, който бе контузен на последното Световно първенство.

Групата на Испания: Хосе Мануел Калдерон, Рики Рубио, Серхио Йул, Хуан Карлос Наваро, Руди Фернандес, Рафа Мартинес, Алекс Мумбру, Карлос Суарес, Фернандо Сан Еметерио, Виктор Клавер, Хорхе Гарбахоса, Пабло Агилар, Марк Гасол, Фелипе Рейес, Фран Ваксес и Хосеп Франч.

Групата от 15 баскетболисти ще бъде редуцирана до разрешените от ФИБА 12 за шампионата в Турция.

Испания ще се подготвя в Лас Палмас до 30 юли, като първата контрола за шампионите е на 1 август срещу Канада. Тимът пътува на 25 август за Измир, където ще играе мачовете си от груповата фаза на Мондиал 2010. Световното първенство в Турция стартира на 28 август и продължава до 12 септември.