Баскетболната легенда на Китай Яо Минг оглави Баскетболната федерация на страната и призова за спешни реформи в организацията. 36-годишният гигант, който наскоро бе приет в Залата на славата на НБА, а фланелката с неговия номер бе пенсионирана в Хюстън Рокетс, сега получи ново признание, след като стана първият президент на федерацията, който не е част от политическия елит на страната.

"За момента най-спешната задача е реформата на федерацията. Трябва да дадем начало на нов цикъл, който ще увеличи нашата жизненост и влияние, и ще донесе нови идеи в организацията. Най-големият проблем е, че няма "най-голям" проблем. Проблемите са навсякъде", каза Минг на пресконференция в Пекин, като така и не даде детайли кои точно са проблемите във федерацията.

Високият 2 метра и 29 сантиметра баскетболист доби световна популярност след успешния си период в Хюстън Рокетс между 2002 и 2010 година. Той успя да донесе на националния отбор на Китай и три титли от Азиатското първенство, но тимът така и не успя да направи запомнящо се представяне на Олимпийски игри. В момента Китай се намира на 14-то място в световната ранглиста. /БГНЕС