Националният отбор на Грузия по баскетбол победи Турция с 88:83 (19:25, 17:8, 17:16, 15:19, 7:7, 13:8) след две продължения в среща от третия кръг в група А на Европейското първенство за мъже в Тбилиси. Успехът бе първи за домакините на шампионата, а турците допуснаха първа загуба след двете победи, които записаха на старта.

Победата на грузинците, които са следващите съперници на България на Евробаскет 2022, завърза още повече временното класиране в групата. Четири отбора – Испания, Турция, Черна гора и Белгия са с по две победи и една загуба, докато Грузия е на пето място с баланс 1-2 и на последна позиция е българският национален тим с три поражения от три мача. Напред за елиминациите на първенството ще продължат първите четири отбора в крайното класиране.

Утре е почивен ден за съставите в група А, а мачовете продължават в понеделник, 6 септември. Тогава Турция играе срещу Белгия, Испания срещу Черна гора, а в късния мач България ще се изправи срещу домакините.

В неделя вечер в „Тбилиси Арена“ отборите на Грузия и Турция изиграха изключително зрелищен двубой и имаха нужда от два допълнителни периода от по 5 минути, за да излъчат крайния победител. Турците стартираха по-добре, но до почивката грузинците обърнаха до 36:33 в своя полза. Подкрепяни от феновете, изпълнили залата, борбената им игра продължи и в третата част, а преди четвъртите 10 минути преднината на домакините бе 53:49. До края двубоят стана доста изнервен, а в средата на частта се стигна до сблъсък между Фуркан Коркмаз и Дуда Санадзе и последваха дисквалификации при резултат 62:59 в полза на Грузия. При оставащи 11 секунди Алперен Шенгюн изведе турците напред за 68:66, но Сандро Мамукелашвили изравни 2 секунди преди края и прати мача в продължение.

Тад МакФадън вкара за 75:74 за Грузия при оставаща 1 минута, а от наказателната линия Шенгюн бе точен само веднъж и последва второ петминутно продължение. В него старши треньорът на Турция Ергин Атаман също получи дисквалификация 21 секунди преди края на мача при аванс ок 84:81 за домакините след като изрази недоволството си от отсъденото умишлено нарушение на Джеди Осман, а грузинците удържаха победата.

Сандро Мамукелашвили бе най-резултатен за домакините с 20 точки и 12 борби, а МакФадън завърши със 17 точки, 4 борби и 6 асистенции.

За Турция Алперен Шенгюн се отчете с 21 точки и 9 борби, а Сертач Шанлъ добави 15 точки и 9 борби.