Дербито в македонския баскетбол между Работнички с българина Чавдар Костов в състава и тима на МЗТ Скопие бе прекратено след грозни сцени.

Двубоят в „Градски парк“ бе прекъснат в края на третата част при резултат 62:50 точки в полза на домакините от Работнички.

Тогава фенове на МЗТ, недоволни от някои съдийски решения, започнаха да плюят съдиите и да хвърлят предмети. Един от привържениците дори успя да нахлуе на игрището.

Съдийската тройка и делегатът поискаха полицията да изпразни част от залата, където бяха феновете на МЗТ. Това обаче не бе възможно и след около 20-минутна пауза бе решено мачът да се доиграе днес пред празни трибуни, съобщава basketball.mk.

Чавдар Костов игра много силно до прекъсването. Той бе сред най-резултатните за своя тим със 17 точки, като бе записал на сметката си още 6 борби, 2 откраднати топки и 1 асистенция.

„Обективно, ние сме в по-лоша ситуация, защото контролирахме играта и вероятно щяхме да спечелим. Не знам какво ще се случи и как ще завърши двубоят, ще бъде нов епизод, въпреки че имаме 12 точки предимство“, заяви наставникът на Работнички Марин Докузовски, цитиран от bgbasket.com.

„Съжалявам за това, което се случи, защото след дълго време имахме прекрасна атмосфера, красива игра и истинско дерби“, добави Докузовски.

Треньорът на МЗТ Скопие Желко Лукаич също не можа да намери обяснение за поведението на феновете: „Участвал съм в много дербита, дори и на Цървена Звезда – Партизан. Винаги е имало проблеми и прекъсвания, но се е изпразвала залата и мачът е продължавал. Тук федерацията действа според правилата си. Разбирам страстта, но не и това някой да хвърля стъклена бутилка, сякаш иска да те убие. Това е извън здравия разум, ние не сме врагове, а само съперници в спорта.“

„Не разбирам желанието да се убие някой, само защото играе за противника. По кого се хвърлят пълни бутилки? По играчи, които имат над 500 мача за Македония. Разочарован съм от това. Трябва да се повиши нивото на организация. Стоях и край мен падна едно шише. Делегатът бе до мен и видя. Никого не оправдавам, но изпращам послание и към едните, и към другите – на игрището са хора, които имат семейства. Защо да разваляме нещо феноменално, което може да повиши качеството и интереса? Такъв ли пример даваме на децата? Мисля, че всички ние трябва да работим върху това да бъдем истински спортни съперници“, заяви още Лукаич.