Преизбраният президент на българската федерация по баскетбол Георги Глушков разкри, че заради нуждата от висока състезателка в националния ни отбор за жени, се направи опит за натурализация на нова чуждестранна баскетболистка.

"Имаме нужда от висока състезателка в състава. От доста време се опитваме да натурализираме подходяща баскетболистка", заяви Глушков на пресконференция днес и подчерта, че това би допринесло за по-добри резултати на представителния ни тим.

Той разкри, че друга чужденка, която преди време от родната федерация са опитали да натурализират, вече е част от друг национален отбор на държава от Европа - Босна и Херцеговина и играе за тях в европейските квалификации.

По повод старта на българския женски национален тим в квалификациите за първенството на Стария континент през 2023 година и поражението от Хърватия, Глушков коментира: "Хърватският отбор има добри състезателки. Това, което видях аз е, че се борихме, но ми се иска да се борим още повече. Не бяхме на това ниво в защита, на което ми се искаше."

Георги Глушков сподели, че предстои планиране на лагери и контролни срещи за баскетболистките заради голямата пауза в европейските квалификации.

Колкото до предстоящите мачове за мъжкия ни национален отбор в световните квалификации, президентът на федерацията заяви, че очаква състезателите да играят на 100% за успеха.

"Изправяме се срещу силни отбори. Очаквам момчетата да играят на 100%, да се борят за всяка топка, във всяка ситуация с идеята за победа", категоричен бе Глушков,който потвърди желанието в родния лагер да може да се разчита на Александър Везенков и натурализирания Дий Бост, но за този квалификационен прозорец за участието и на двамата има пречки.

Натурализацията на американеца Дейвид Кравиш пък остава актуална, но процедурата все още не е приключила.

Георги Глушков обяви, че развитието на баскетбола в България по региони и специално на женския баскетбол са сред приоритети за новия му мандат.

"В Управителния съвет вече ще има представители на различните региони. Те ще имат административни и финансови функции и задължения. С мерките, които предприехме за чуждестранните състезателки в първенството при жените, се вижда, че момичетата, които бяха селектирани в националния тим придобиха по-високо самочувствие. Но за съжаление имаме само два силни отбора. Ще бъде създадена комисия за женския баскетбол", разкри още Глушков и добави, че предстои разработването на специална програма за развитието на женския баскетбол. Ще се работи и конкретно за напредъка на 14/16-годишните млади състезатели, а федерацията ще продължи да развива баскетбола на колички.

"Можем да кажем, че баскетболът на колички наистина се развива в България. Надяваме се догодина пак да вземем домакинство на европейско първенство в дивизия "С" и да успеем да се класираме за дивизия "В", едно ниво по-високо", сподели новият член на Управителния съвет на централата Иван Ценов.

"Предстои много работа. Трябва да се сформират работещи комисии. Надявам се нещата да се случват по най-добрия начин", добави Ценов.

Представителят на ББЛ - Българската баскетболна лига в новия Управителен съвет на централата Орлин Атанасов сподели, че партньорството с федерацията е положително.

"Според мен партньорството ни е положително за българския баскетбол. ББЛ естествено преля във втори ешелон на първенството при мъжете. Целта винаги е била да се разшири географията на българския баскетбол. Отчитаме положителни резултати", заяви Атанасов.