Юношеският национал Георги Фунтаров направи силен дебют в гимназиалния шампионат на САЩ. Считано от януари тази година крилото вече е част от тима на Free State High School, като в сряда вечер записа първия си мач при победата с 59:47 над Blue Valley West. Пред пълни трибуни в залата в Канзас Сити българинът бе с основен принос за успеха.

С Фунтаров в игра гостите от Blue Valley набързо се отказаха да противодействат още във втората четвърт. Вниманието на защитата на гостуващия тим бе изцяло върху юношеския национал, като българинът бе често в двойно покритие. Това създаде благоприятна ситуация за развитие на срещата за момчетата на треньора Чък Лоу. Георги целенасочено търсеше съотборниците си, освобождавайки много бързо топката. Това създаде лесни високопроцентови стрелби за отбора. Само за няколко минути Фунтаров записа 4 асистенции, отне три топки и наниза 9 точки. В третата четвърт тимът на Free State вече натрупа сериозна преднина пред съперника, което наложи старши-треньорът на тима да пусне резервите.

Дебютът на Фунтаров се очакваше в Канзас с огромен интерес, след като юношата на Лукойл Академик впечатли с качествата си местната баскетболна общественост още през лятото. Дори известният местен младежки тим "Kansas City Pump'n'run" му отправи покана да стане част от състава в демонстративни мачове през есента. Основният проблем пред Георги след пристигането в САЩ беше, че според правилата на Атлетическата Асоциация на Канзас, той трябваше да изтърпи 16-седмичен задължителен мораториум, тъй като е с трансфер от чужда гимназия. Това наложи дебютът му с екипа на Free State да бъде отложен за началото на януари 2011-а. В тима от Канзас Фунтаров играе редом със сина на бившата легенда от НБА Дани Менинг – Ивън Менинг, както и с този на един от най-големите баскетболни треньори в Америка – Бил Селф.

Free State играе в т.нар. “Sunflower League”, която включва общо 12 отбора. В нея играят отбори само от 32-те най-добри гимназии в щата Канзас, класифицирани още като 6-A. В утрешния ден предстои втория мач на Фунтаров за неговия тим срещу състава на Olathe.