Грандовете Италия и Франция започват довечера с директен сблъсък по между си битката за последното свободно място на Европейското по баскетбол в Полша. И двата тима бяха определяни като фаворити в своите групи от редовните квалификации, но се провалиха. България пък бе една от причините италианците да останат извън борда на Евро 2009, след като националният ни тим по баскетбол записа победа и загуба с по 1 точка срещу Италия, което се оказа достатъчно за състава ни, воден от Пини Гершон.

Франция и Италия се паднаха в една група в допълнителните евроквалификации и сблъсъкът по между им довечера ще е сред най-важните в целия турнир. Италианците са домакини в Каляри от 21.30 часа българско време. Компания в тази група им прави Финландия. В другата група попаднаха Белгия, Босна и Херцеговина и Португалия. В допълнителния турнир съставите играят на разменено гостуване, а после победителите в двете групи ще премерят сили за последната квота на първенството на Стария континент.

Треньорът на Италия Карло Рекалкати вече няма търпение мачове да започнат. „Най-после ще играем. Наясно сме, че нищо няма да се реши в един мач. Това е само началото. После ни предстоят срещи и с Финландия. Битката с Франция ще е тежка, но ние сме готови”, отсече Рекалкати, който запази поста си, въпреки провала в евроквалификациите.

Франция ще е без младока Йоаким Ноа и най-вече – без звездата си Тони Паркър, който изкълчи глезен в подготовката и пътува до Щатите, но се очаква да е на линия са двубоя с Финландия.