Световната финансова криза застигна и най-силното европейско баскетболно първенство – това на Испания. Няколко клуба от Лига АСВ се оплакаха от сериозни финансови проблеми, като основните проблеми са при изплащането на заплатите на играчите.

Най-тежка е ситуацията в Манреса, като клубът се нуждае спешно от 600 хиляди евро, ако иска да се спаси. Ръководството на клуба дори отправи призив към своите привърженици, като им предложи да станат съсобственици на отбора, като си купят негови акции. Стартовата цена на боновете е 120 евро.

Лидерът ТАУ Керамика също не бе подминат от кризата, като на клуба се наложи да съкрати част от служителите си, за да прави икономии.

Финансови трудности изпитват и отборите на двамата българи в АСВ – ВивеМенорка на Калоян Иванов, и Гранада на Филип Виденов. Билбао Баскет и Естудиантес също се оплакват, че не могат да се справят със заплатите на своите звезди.

Шефовете на испанския баскетбол създадоха още миналата година стабилизационен фонд, което помогна за известно време на клубовете. В момента отборите обмислят предложение до Лига АСВ, да бъде намален задължителният минимален бюджет. Според настоящия правилник, всеки клуб трябва да има минимум 3.3 милиона евро, за да участва в първенството.