Финалната четворка на Адриатическата лига по баскетбол стартира в четвъртък вечер в Босна. На полуфиналите един срещу друг се изправят Цървена звезда и Раднички, както и босненският Игокеа срещу Партизан. Финалът е в събота от 21.30 часа българско време.

В мислите на четирите отбора обаче е не толкова самата титла, а участието във финала, което би трябвало да гарантира класиране в Евролигата. Въпросителната идва от там, че ако се стигне до някаква голяма изненада в някоя от европейските баскетболни първенства, стандартните участници в Евролигата биха могли да заемат мястото на някой от финалистите в Адриатическата лига. Засега всичко е само теория, а ако не се стигне до сензация, то финалистите в регионалната надпревара ще се класират директно за най-престижния европейски клубен баскетболен турнир.

Точно затова предстоящите 40 минути в полуфиналите за всеки от участниците ще са повече от игра. Точно за това говориха и треньорите и капитаните на съставите във Финалната четворка.

„Въпреки, че сме развълнувани от големите очаквания, мислим само за мача. Преживяхме спад във формата и не сме в най-добрия си момент, но и ние, и Раднички можем да направим огромна стъпка към постигането на най-голямата цел – влизане в Евролагата. Готвим се отлино и се надявам с помощта на феновете да успеем да се класираме на финала. Ще бъде много оспорван мач, но ние имаме добри шансове за победа”, коментира капитанът на Цървена звезда Игор Ракочевич.

„Наясно съм, че не сме в най-добрата си форма. Уважаваме Раднички, но ние сме готови за мача и смятаме да направим крачка напред”, каза треньорът на Звезда Деян Радонич, който всъщност доскоро водеше останалия на пето място в редовния сезон Будучност.

„Много е трудно да водиш отбора в две състезания. Нямахме успех във вътрешното ни първенство, но в Адриатическата лига постигнахме целите си. Ясно е, че Звезда и Партизан са институции, но ние сме способни на изненада”, пък заяви наставникът на Раднички Мирослав Николич.

„В полуфинала се изправяме срещу домакините, които на първо място показаха изключителни качества през сезона. Направиха повече от очакваното от тях. Партизан започна сезона с най-младия състав в историята на този турнир. Вярвах в таланта на играчите си и огромната работа, която свършихме”, бяха думите на старши треньорът на Партизан Душко Вуйошевич.